Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция приветства постигнатото споразумение за Сирия

Сирийската опозиция реагира с умерен оптимизъм

| обновено на 10.09.16 в 15:17
Снимка: БТА
Турция привества постигането на споразумение за спирането на огъня в Сирия, договорено от Съединените щати и Русия в Женева, обявиха от външното министерство в Анкара. В изявление от министерството посочват, че е важно бойните действия да бъдат прекратени и хуманитарните доставки да достигнат до хората в нужда от първия ден  на примирието, което започва в началото на мюсюлманския празник Курбан Байрям. В изявлението се казва още, че турската страна вече подготвя изпращането на помощи за района на Алепо в сътрудничество с ООН и ще положи усилия, за да гарантира ефективно спазване на примирието и превръщането му в дълготрайно политическо решение.

От Висшия комитет по преговорите на сирийската опозиция изразиха надежда постигнатата договорка да бъде приложена, за да бъде намалено страданието на сирийския народ. Според Басма Кодмани от комитета Русия трябва да окаже натиск на Башар Асад да се съобрази със спирането на огъня. Тя смята, че изпълнението на споразумението ще изисква въвеждането на определени механизми, като прекратяване на полетите на самолетите на сирийската армия.

По-късно от Върховния комитет обявиха, че не са получили копие от споразумението и  съобщиха, че ще  го коментират едва след като се консултират с членовете си, някои от които изразяват съмнение по договорката. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна