Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания и Франция изразиха задоволство от постогнатото споразумение за Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският външен министър Борис Джонсън привества постигнатото споразумение за прекратяване на бойните действия в Сирия. Джонсън призова страните в конфликта да направят всичко възможно за спиране на насилието и премахване на обсадите.

Много е важно режимът в Дамаск да изпълни задълженията си и затова отправям призив към Русия да използва влиянието си, за да може това да се случи, се казва в официално извяление на Форин офис.

Джонсън изразява надежда споразуменисто да сложи начало на политическия процес за освобождаване на сирийския народ от насилието и тероризма.  

Френският му колега Жан-Марк Еро също изрази задоволство от плана. Според него е изключително важно договорките да бъдат осъществени и да се спазват, особено от страна на режима в Дамаск и неговите съюзници. Еро подчерта, че въздушните атаки трябва да бъдат спрени, а хуманитарните организации да получат достъп до хората в нужда, особено в Алепо. Съблюдването на тези условия може да отвори пътя към намирането на мирно решение на конфликта, посочва министърът.

Той отбелязва, че Франция ще продължи консултациите в Съвета за сигурност на ООН за налагане на санкции на сирийския режим за случаите на използване на химическо оръжие.   


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна