Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

​САЩ отбелязват 15-тата годишнина от атентатите на 11 септември

Снимка: БТА

Днес се отбелязват 15 години от терористичните атаки срещу Съединените Щати на 11-ти септември, при които загинаха близо три хиляди души. Президентът Барак Обама ще отбележи годишнината с минута мълчание в Белия Дом. След това той ще говори в Пентагона по време мемориална служба.


В различни части на страната освен традиционното прочитане на имената на жертвите се предвиждат и други събития. Група от осем бегачи се очаква да приключи тридневния си маратон си от Пентагона до Ню Йорк. Сред участниците, решили да пробягат около 400 километра, са пожарникари, полицаи и служители от спешна помощ, помогнали на пострадали при атаките.

В Ню Йорк, в Националния музей и мемориал за 11-ти септември е открита изложба на творби на 13 нюйоркски артисти, които представят картини, скулптури, клипове и материали от късове хартия, полетели от срутилите се кули-близнаци.

Основните телевизионни канали ще включат в програмата си специални предавания, в които експерти, политици и очевидци на трагедията ще си спомнят и ще коментират случилото се.

За президента Обама тази годишнна бе повод да дефинира какво е това да си американец. В редовното си обръщение в събота той говори за героизма и подчерта, че силата на Америка се крие в разнообразието, приветствaнето на талантливите и справедливото отношение към всички независимо от раса, пол, етнос и вероизповедание. По думите му, ако американците се придържат към тези ценности, ще продължат наследството на загиналите и ще успеят да запазят нацията силна и свободна.

Близо три хиляди загинаха в Ню Йорк, Пенсилвания и в Пентагона, когато на 11-ти септември 2001 г. похитени самолети удариха на три места по време на планирани от терористичната групировка "Ал Кайда" антентати. Лидерът ѝ Осама бин Ладен бе убит през май 2011 г.  при оторизирана от президента Барак Обама спецакция. 11-ти септември доведе до "Войната срещу тероризма" – най-дългата водена от Америка война. Опасения за нови атентати промениха драстично националната и световна политика и породиха дебати за изземването на граждански свободи в името на сигурността.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна