Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Около 75 000 души все още страдат от физически и психически проблеми, свързани с терористичните атаки в Съединените щати на 11 септември 2001 година, отбелязва списание "Нюзуик". Сред тях има много участници в спасителните операции, вдишали канцерогенни частици от гъстия облак прах от рухналите кули близнаци. Оттогава до днес над хиляда души са починали от различни онкологични и други тежки заболявания."Нюзуик" цитира в сайта си коментар на агенция "Ройтерс", че туристи, посещаващи мястото на рухналите кули в Ню Йорк, не показват необходимото уважение към паметта на загиналите, като позволяват на децата си да играят или да си правят селфита.

Новата сделка между САЩ и Русия за примирие в Сирия беше посрещната с широк скептицизъм пише "Вашингтон поуст". Представители на сирийската опозиция изразиха съмнения, че сделката ще проработи. В договорките не се споменава дали и как са решени противоречията, които пречеха досега на усилията за прекратяване на боевете, сред които и бъдещето на Башар Асад. Междувременно в Сирия избухнаха тежки боеве, посочва американското издание.

В Германия има най-малко 500 джихадисти, готови да извършат терористични нападения заедно или поединично, твърди неделното издание на британския "Дейли експрес". Вестникът цитира германския министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, според когото в страната му има 520 потенциални атентатори.

Испанската версия на интернет изданието "Локал" съобщава, че днес, когато е празникът на областта Каталуния, се очаква десетки хиляди да манифестират с искане за по-скорошно отделяне от Испания. След като сепаратистки партии спечелиха изборите в областта преди година, те обещаха, че през 2017 година областта ще стане отделна държава, но все още няма съществен напредък в изпълнение на тези обещания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени