Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките власти опитват да гасят пожара на Тасос по въздуха

| обновено на 11.09.16 в 17:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Критична остава ситуацията с големия пожар на гръцкия остров Тасос, където продължават да възникват нови огнища. Засега няма жертви на огнената стихия, няма и пострадали български граждани.

В последните часове прехвърлиха на остров Тасос самолети и хеликоптери от други области на Гърция, за да гасят пожарите. Едното от пожарните огнища е овладяно, съобщиха властите. Продължава да духа силен и променлив вятър, който затруднява работата на огнеборците.

Спряха движението на леки автомобили в северната част на острова, който е най-силно засегнат от огнената стихия. Гъстият дим създава дихателни проблеми особено на възръстните хора, съобщават лекари.

Няма опасност за живота на жителите и туристите. Повечето туристи напуснаха острова дори и от райони, които не са засегнати от пожарите.

Изгоряха частично или напълно жилища и магазини, както и стотици декари горски масив и маслинови дървета. Все още властите не позволяват на евакуираните жители да се завърнат по домовете.

В момента се полагат усилия да се ограничи разпространението на огъня и да не достигне стихията до гъсто населени места и туристически райони.

Голяма част от пожара на Атон е овладян, съобщават властите. Стихията не достигна Хилендарския манастир, който е в близост до огнището.

И дават пожара са предизвикани от мълнии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени