Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сирия се очаква да влезе в сила примирието, договорено между САЩ и Русия

| обновено на 12.09.16 в 09:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Сирия днес се очаква да влезе в сила примирието, договорено между САЩ и Русия, предаде ДПА. Споразумението бе постигнато между държавния секретар на САЩ Джон Кери и външния министър на Русия Сергей Лавров след маратонски преговори, продължили близо 13 часа. То предвижда възможност за небивало военно сътрудничество между Вашингтон и Москва срещу джихадистките групировки в Сирия. Правителството на президента Башар ал Асад прие плана, но опозицията изрази съмнения дали новото примирие ще се спазва.

"Ахрар аш Шам" – най-голямата ислямистка бунтовническа група, обяви, че няма да се включи в примирието и се зарече да продължи боевете:

Сделката между САЩ и Русия, според нас, не покрива дори минималните очаквания на народа, чиито саможертва и успехи ще бъдат напразни. Споразумението служи само за укрепване на режима, заяви зам.-командирът на "Ахрар аш Шам" Али Омар.

В часовете преди примирието правителствени самолети нанесоха поредица въздушни удари срещу позиции на бунтовниците, при които са загинали около 100 души.

Мохамед ХалафНе като споразумение за уреждане на конфликта в Сирия, а като поредно примирие определи договорката между Москва и Вашингтон журналистът Мохамед Халаф в интервю за предаването "12+3". Той изрази съмненията си, че то ще се спазва, защото има много враждуващи вътрешни, регионални сили, които имат сериозни противоречия, а интересите на Иран, Саудитска Арабия и Турция са ясно очертани.

Виждаме много компромиси от страна на САЩ спрямо Русия, руски фактори го определиха като историческо постижение, каза още Мохамед Халаф. По думите му, американският президент Барак Обама се опитва да спечели и да излезе от Белия дом с постигнато примирие или решение на сирийския проблем.

Сред причините, които усложняват спазването на постигнатото примирие Халаф посочи и това, че трудно може да се направи карта на местонахождението на различните групировки, които влизат в параграфа „умерена опозиция“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна