Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какви проблеми се сблъскват учениците със специални образователни потребности

Снимка: БГНЕС

Националната асоциация на работещите с хора с увреждания организира събитие, на което са поканени да участват директори и учители, експерти в областта на образованието, които биха искали да получат повече информация и да видят практически подходи и стратегии за преподаване и работа с ученици със специални образователни потребности. В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Петя Грудева, член на Управителния съвет на Националната асоциация на работещите с хора с увреждания, разказа с какви проблеми се сблъскват учениците със специални образователни потребности:

На тема включващо образование и обучение се говори и работи вече повече от десет години. Новият закон също постановява доста промени по отношение на обучението на деца със специални образователни потребности. Специално по повод организацията на тази информационна среща аз се свързах с почти всички училища и гимназии на територията на град София и около 80% от тях потвърдиха, че имат деца със специални образователни потребности.

Грудева допълни:

Основното предизвикателство за децата с физически увреждания е да преодолеят училищните стъпала и да стигнат до класната стая, да се придвижат до санитарните помещения и да могат да ги ползват. За децата с разстройство от аутистичния спектър предизвикателствата са много и те са невидими, защото учителите все още са неподготвени и нямат достатъчна информация, достатъчен достъп до такива обучения.

Цялото интервю с Петя Грудева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна