Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентските избори в Австрия вероятно ще се проведат на 4-ти декември

| обновено на 12.09.16 в 17:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дефектно лепило доведе до отлагане на повторението на балотажа на президентските избори в Австрия.

 Честността на вота, който бе насрочен за 2 октомври, не може да бъде гарантирана, защото пликовете, разпратени на гласоподавателите, възнамеряващи да гласуват по пощата, не се залепват добре.

Министърът на вътрешните работи Волфганг Соботка обясни, че няма достатъчно технологично време за разпращане на нови пощенски пликове. Освен това парламентът ще трябва да приеме специален закон:

Според закона за избора на президент от 1971 година, отлагането на изборите е възможно само при смърт на кандидат. Затова, като не виждам алтернатива, поисках от парламента да даде законова възможност за отлагане при сегашните обстоятелства.

Управляващата коалиция се е договорила с две по-малки партии да определят 4-ти декември за дата за вота, съобщи вътрешното министерство.

Резултатите от президентските избори през май бяха анулирани от Конституционния съд заради нередности в гласуването. Искът за анулиране беше подаден от крайнодесния Норберт Хофер, който беше победен на вота с малка преднина от независимия кандидат Александър ван дер Белен.

След като досегашният президент Хайнц Фишер се оттегли от президентския пост на 8-и юли, длъжността му се изпълнява временно от председателя на парламента и двама заместник-председатели.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна