Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските дни на наследството ще се проведат на 17 и 18 септември в Сандански

На 17-и и 18-и септември в България ще се проведат Европейските дни на наследството, които се отбелязват в 49 държави, подписали Европейската културна конвенция. Тази година официалните чествания ще бъдат в Сандански.

Съвместно с общинската администрация в Сандански Министерството на културата организира национално ателие и информационна среща. В тях ще участват специалисти от различни сфери, изследователи, музейни работници и представители на местната власт от няколко области в страната.

Със съдействието на Археологическия музей в Сандански ще се проведат и традиционните класове на наследството, които имат за цел да насърчат интереса на младите хора към културното наследство и да ги ангажират с неговото опазване. По повод инициативата заместник-министърът на културата доц. Бони Петрунова каза:

В България проявата се организира за 19 път, като още от самото начало Министерството на културата е координатор по провеждането на тези чествания. По традиция европейските дни се провеждат през месец септември, като всяка от европейските страни избира своя национална тема и дата на официалните тържества. Темата на тазгодишните дни у нас е "Културното наследство в информационното общество.

Европейските дни на наследството ще бъдат отбелязани и с множество прояви през септември и октомври на територията на цялата страна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна