Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Интернатите в България трябва да бъдат закрити

Снимка: БГНЕС
Интернатите в България трябва да бъдат закрити, заяви омбудсманът Мая Манолова. При внезапна проверка по сигнали за насилие над деца в  професионалното възпитателно училище-интернат "Христо Ботев" в село Подем, Манолова е установила незаконни наказания, липса на храна и лоши битови условия:

Децата са на практика заключени зад решетки, зад ограда, която не могат да напускат. Специално искам да подчертая, че това са деца жертви. Това са деца, които са били принуждавани - част от тях да просят, други - да проституират. За постъпки, за които никой възрастен не би бил лишен от свобода, на практика, са затворени в този интернат.

След проверката Манолова каза, че отново ще напише поредната препоръка към Министерството на правосъдието и до Министерството на образованието:

Да ускори темповете по подготовка на  проектите за Закон за детското правосъдие. Тези интернати са символ на провала на институциите и на системите в България за закрила - и образователната, и правосъдната, и социалната система, които не са измислили нищо по-подходящо. Все пак се надявам, мандатът ми да стигне за това тези интернати да бъдат закрити.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна