Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е регистрирано нито едно убийство в Сирия след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня

Снимка: БГНЕС

През първите две денонощия след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия не е регистрирано нито едно убийство, предаде Ройтерс, като цитира Сирийския център за наблюдение на правата на човека. Неправителствена организация, която е базирана във Великобритания, разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

Примирието, което беше договорено с посредничеството на САЩ и Русия и влезе в сила в понеделник вечерта, е вторият опит за слагане на край на сирийската гражданска война, която продължава вече над пет години и половина.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова САЩ и Русия да помогнат за деблокиране на хуманитарната помощ за обсадените сирийски селища, като издействат от страните в конфликта необходимите гаранции за сигурност, предаде Франс прес. Световната организация беше готова още тази сутрин да изпрати 20 камиона с помощи за големия град в Северна Сирия, Алепо, но сегашната обстановка не позволява това, каза Бан. Конвоят е блокиран от турската страна на границата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна