Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата учебна година се открива в 53 български неделни училища в САЩ

Новата учебна година се открива в 53  български неделни училища в Съединените щати. Държавата ни осигурява за обучението на емигрантските деца на територията на страната повече от 1 млн. лева. Чикаго остава и най-големият български емигрантски център и градът с най-много български училища зад граница – 12.

Тази година своята 15-а годишнина ще празнува най-старото училище в Чикаго – “Джон Атанасов”, а в предградието "Ел Гроув" се намира най-голямото неделно училище – “Малко българско училище”. В първия  учебен ден близо 600 деца влизат в класните стаи там, а към изучаването на задължителните предмети учениците ще могат да  прибавят и участие в някои от 20-те извънкласни занимания. В 7-те фолклорни групи има повече от 100  деца, а директорът Живка Петрова обясни какво ще бъде новото тази година:

Първата в историята на задграничните училища в чужбина фолклорна паралелка “Верея”, в която професионалисти хореографи Константин Маринов, Ирена Новакова и корепетиторът Наско Димитров ще обучават децата не само на фолклорни танци и фолклорни традиции, но ще им преподават и етнография и актьорско майсторство.

От тази учебна година чикагското "Малко българско училище“ вече се разпростира и извън границите на щата Илинойс. Откриват се два нови центъра за обучение в щатите Мейн и Масачузетс.

Предстои и подписване на договор между “Малко българско училище” и Община Бургас за организирането на научни конференции и размяна на ученици през лятната ваканция. Под патронажа на кмета на  Бургас Димитър Николов 30 деца от “Малко българско училище“ ще гостуват на Община Бургас, а 15 деца от града ще бъдат гости на връстниците си в чикагското предградие "Ел Гроув" за около 10 дни през лятото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени