Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за минималните осигурителни прагове се провалиха

Димитър Манолов
Снимка: БГНЕС

Без съгласие от страна на работодателите изтече допълнителният 10-дневен срок за договаряне на минималните осигурителни прагове.

От над 80 сектора споразумения бяха постигнати само в пет, а днес от бизнеса напомнят, че с писмо до вицепремиера Томислав Дончев, който е и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, са оттеглени всички подписи, поставени под тези договорености. Бизнесът настоява за национално отговорни преговори по механизъм за определяне на минималната работна заплата за страната. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира ситуацията така:

Ми хубаво. Какво да ги правя? Като не искат, не искат. Аз като цяло не я разбирам тази сапунена опера, в която ни вкарват. Ако имаха някакви сериозни намерения, имаше достатъчно време за една година да седнем да приказваме за модове, за минимални работни заплати, още повече, че темата с минималните работни заплати със сигурност стои на дневен ред. Ние с КНСБ сме внесли предложение за механизъм през април тази година, и в министерството сме го внесли в националният съвет за тристранно сътрудничество, тоест всички легитимни канали са запълнени с това предложение.

Манолов прогнозира, че все пак ще се наложи служебно увеличаване на част от минималните осигуровки за следващата година.

То не може да не се стигне до служебно увеличение дотолкова, доколкото се планира така разчетен бюджет, но в размер на минималната работна заплата. Следователно поне тези прагове, които са под нея, ще се увеличат, заяви синдикалистът.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова очаква, че заради различията между синдикатите и работодателите, най-вероятно ще останат в сила старите осигурителни прагове:

Очакванията на работодателите са по-скоро да има нулева година, докато очакванията на синдикатите са да има повишаване на осигурителните доходи. Изчаквам наистина да се приключи с договарянето, и считам, че при тези диаметрално различни мнения в областите и браншовете, по които няма договореност, ще останат праговете, които са от миналата година.

Финансовият министър Владислав Горанов също смята, че в икономическите дейности, за които няма договореност за минималните осигурителни прагове, трябва да останат да действат сегашните нива:

Според мен минималните осигурителни прагове не са загубили смисъла си и са полезен инструмент в държава, в която се твърди и отчита, че размерът на сивата икономика все още е висок.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна