Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габрово се включва в Европейската седмица на мобилността с редица инициативи

Габрово се включва в Европейската седмица на мобилността, която се провежда всяка година по инициатива на Европейската комисия. Очаква се най-активно да се включат учениците, за които днешният ден е неучебен, защото е отреден за спортни инициативи. 

Мотото на тазгодишната кампания е "Умно придвижване, силна икономика". Ръководният екип на общината ще даде личен пример с "Ходене по габровски". Пешеходното шествие ще стартира от административната сграда и ще стигне до парк "Маркотея", където е центърът на събитията, посветени на Европейската седмица на мобилността. Желаещите да се включат могат да опитат да танцуват хорá, зумба, да участват в спортни състезания или да се присъединят към заниманията по йога.

За първи път ще се проведе лов на "боклукомони". Целта на състезанието, вдъхновена от нашумялата мобилна игра Pokémon Go, е по маркирано трасе да бъдат открити всички скрити отпадъци - "боклукомони", а най-важната задача е да бъдат разделени правилно в съдовете за смет.

И тъй като фокусът на кампанията е интелигентното придвижване, на централния площад "Възраждане" ще има изложение на хибридни автомобили, електрически велосипеди и други транспортни екосредства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени