Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петрич съживява хандбалния си клуб

Снимка: БГНЕС

Емблематични имена в хандбала за община Петрич подкрепиха идеята за създаването на общински хандбален клуб и поеха ангажимент да съдействат за неговото развитие, съобщиха от общинската управа. Общинският кмет Димитър Бръчков също се включи в инициативния комитет за учредяване на клуба.

Представители на Община Петрич са провели също срещи с директорите на основните училища, при които са информирали, че школата по хандбал ще стартира с подготовката на деца от трети, четвърти и пети клас. В учебните заведения от общинската училищна мрежа децата ще могат да избират СИП хандбал, а тези, които имат по-сериозен интерес - да станат част от Общинския хандбален клуб "Беласица" - Петрич.

Нашата цел е да приобщим подрастващите към спорта, да ги накараме да посветят своето време извън училище на тренировки, коментира кметът на общината Димитър Бръчков. Имаме интерес към детско-юношеската школа по футбол, а сега тези, които обичат хандбала, също ще могат да се развиват. Децата сами ще изберат своя спорт, добави Бръчков.

Градоначалникът припомни, че традициите в хандбала за община Петрич са сериозни и че в най-силните си години мъжкият отбор на Петрич в този спорт е трикратен републикански шампион - 1992 г., 1993 г. и 1994 г., като последните две години петричани дублират титлите - шампионска и носители на купата на България по хандбал.

През 1995 г. ХК "Беласица" Петрич, е бронзов медалист в шампионата. Това нарежда отбора от славното минало на четвърто място в страната /след ЦСКА, Локомотив Варна и НСА/ по спечелени титли.  

Крайно време беше да съживим спорта, в който винаги сме били първи, коментира Георги Хаджимаргаритов, едно от големите имена в хандбала за Петрич. Години наред в хандбалните среди при споменаване името на Петрич се знаеше, че се говори за висока класа. Ние оставаме отворени и ще приемем всеки, който иска да помага за развитието на школата по хандбал в общината, добаво той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна