Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери призова Москва да повлияе на Дамаск за спазване на примирието в Сирия

Джон Кери
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Джон Кери настоя Москва да повлияе на режима на президента Башар Асад, за да бъде спазвано примирието в Сирия. В интервю за Би Би Си Кери обясни, че Асад бомбардира позиции на бунтовниците с обяснението, че атакува "Ислямска държава". Ако не контролират Асад, няма да създадем общо командване за действия срещу джихадистките групировки, заяви Кери.

Мисля, че е изключително важно руснаците да бъдат по-сериозни в това да накарат режима на Асад да спазва условията на примирието, което започна миналия понеделник. Очакваше се хуманитарните доставки да започнат след това. Очаквахме това да се случи в сряда или най-късно в четвъртък. Но все още се опитваме да транспортираме хуманитарната помощ, каза той.

Джон Кери уточни, че се очаква днес хуманитарните доставки да достигнат до осем места в Сирия. Американският първи дипломат подчерта също, че се надява примирието да издържи, защото иначе конфликтът ще се задълбочи.

Всички знаем, че ще стане по-лошо. Ключът е двете страни да поемат отговорностите си и да действат по възможно най-бързия начин, за да опитаме да видим дали на сирийския народ ще му бъде дадена почивка от това извънредно и безсмислено насилие, заяви той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна