Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЕК ще погаси задължението си за АЕЦ "Белене" с помощ от държавния бюджет

Ако не се плати задължението, руската компания "Атомстройекспорт" може да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност

| обновено на 20.09.16 в 15:05
Снимка: БГНЕС

НЕК ще погаси задължението си по международното арбитражно решение за АЕЦ "Белене" с помощ от държавния бюджет. Това реши правителството, като прие проект на закон за изплащане на задълженията. Бюджетът на министерството на енергетиката ще бъде увеличен, за да се изплати помощта, с която НЕК да направи плащането. Финансовата помощ ще бъде отпусната окончателно след положително решение на Европейската комисия. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни пред министрите, че сумата с лихвите към днешна дата е близо 629 милиона евро:
 
Ако това плащане не се извърши сега, а до края на годината, размерът на главница плюс лихва ще достигне над 646 милиона и 230 хиляди евро. Ако НЕК не издължи това, което международният търговски арбитраж е отсъдил, тогава ще са налице много негативни последици не само за НЕК, но и за цялата енергийна система на страната.

Предявени са претенции за начислените лихви, но няма произнасяне на международния арбитраж, уточни още министър Теменужка Петкова. Ако не се плати задължението, руската компания "Атомстройекспорт" може да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност.
 
Финансовият министър Владислав Горанов очаква част от средствата, които ще се дадат, да бъдат върнати:

Положителното на цялата тежест, която осъзнаваме на днешното решение, е, че посредством механизма, който засега предлагаме – помощта да се предостави възмездно, ние плащаме за произведено оборудване – реален актив, който вероятно има стойността най-малко над това, което е присъдено. В този смисъл, ще очакваме в следващите месеци да се предприемат съответните действия, така че голяма част от тази сума да се върне там, след одобрение на Народното събрание, където ще бъде предоставена.

Държавната помощ за плащането на АЕЦ "Белене" ще дойде от фискалния резерв, съобщи замeстник финансовият министър Маринела Петрова. Тя уточни, че парите са налични.

Очаква се Фондът за гарантиране на влоговете да погаси предсрочно държавния заем, който получи при изплащането на гарантираните депозити от КТБ. На базата на това плащане парите за "Белене" ще бъдат възстановени в резерва.

В момента във фискалния резерв има над 14 млрд. лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени