Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-Мун откри последното си общо събрание с призив за край на войната в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун откри за последен път Общото събрание на ООН с призив към световните лидери да спрат войната в Сирия. 
В днешния свят конфликтът в Сирия отнема най-много животи и сее нестабилност навсякъде. Той няма военно решение. Много групи избиват невинни хора, и най-вече това прави правителството на Сирия, което продължава да бомбардира жилищни квартали и да измъчва хиляди задържани.
Бан, чийто втори мандат на поста изтича в края на тази година, изрази също съжаление за сексуалните престъпления на миротворците на организацията и епидемията от холера в Хаити, които по думите му са "опетнили" репутацията и са травматизирали хората, на които трябва да служат.
Силата на хората направи целите за устойчиво развитие до 2030-та най-влиятелния процес в света, силата на хората мобилизира милиони да поискат от лидерите си да вземат мерки за борба с климатичните промени. Ключът към един по-добър и по-сигурен свят, по-справедлив свят, е във всеки един от нас. След десет години на поста съм сигурен в това.
Към наследника си той отправи препоръки за реформи в организацията, които да подобрят работата й. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени