Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според министър Митов изказването на руския депутат Толстой е проява на невъзпитание

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Даниел Митов коментира, че Европа е най-големият донор при решаването на кризи и има водеща роля в справянето с всякакви ситуации. Българският топ дипломат е в Ню Йорк като част от делегацията за 71-вото Общо събрание на ООН. Митов говори за програмата на ЕС, която свързва практически дневният ред по развитието на ООН с външната помощ на ЕС към трети държави.

Ние много пъти сме настоявали тази външна помощ да бъде свързана не само с изграждане на инфраструктура в трети държави, но и с подпомагане на институционалната среда, която в крайна сметка да води до стабилна среда в трети държави, които генерират миграционни потоци, така че гражданите на тези държави да виждат своето бъдеще в тях, а не по всякакъв начин да се стремят да мигрират.
Министър Митов коментира и изказването на руския депутат Пьотр Толстой, който заяви, че ще купи цяла България:
Моето отношение е абсолютно същото, то предизвиква гняв, но в международните отношения не може да се подаваме на емоции по въпроса, а що се отнася до конкретното лице Пьотр Толстой - неговото невъзпитано поведение  по-скоро не заслужава мерки от дипломатически характер, а по скоро консулски. За такива като него има инструменти, с които просто им се забранява да стъпват на територията на държавата, с която са се държали невъзпитано.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна