Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стафан де Мистура описа срещата в Ню Йорк за Сирия като разочароваща

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура

Пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура описа състоялата се снощи в Ню Йорк среща на Международната група на приятелите на Сирия като "продължителна, болезнена и разочароваща", предаде Ройтерс. Той не губи надежда, че Русия и САЩ истински желаят да уредят мир. Де Мистура добави, че е било грешка да се обявява, че прекратяването на враждебните действия е мъртво.

На срещата САЩ и Русия не успяха да се споразумеят как да бъде възобновено примирието, констатира информационната агенция. От думите на първите дипломати на двете страни стана ясно, че консултациите ще продължат, в търсене на възможности за напредък и постигане на решение.

Междувременно сирийската армия обяви началото на мащабна офанзива срещу контролираната от опозицията източна част на град Алепо и предупреди цивилните да избягват районите, където са разположени терористи. Армията обеща да осигури коридори за евакуация от града.

От ООН обявиха, че възобновяват доставките си на хуманитарна помощ в Сирия, които бяха преустановени, след като 20 души загинаха при удари от въздуха по конвой на световната организация.

Същевременно стана ясно, че САЩ обмислят да предоставят оръжия на сирийските кюрди, които ще участват в офанзивата за връщане на контрола върху сирийския град Ракка. Това заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд. За момента Белият дом твърди, че са давани оръжия само на арабските групи в състава на Сирийските демократични сили, които неотдавна отвоюваха от "Ислямска държава" стратегическия град Манбидж.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна