Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин назначи досегашния шеф на Думата за ръководител на руското външно разузнаване

| обновено на 23.09.16 в 11:53
Сергей Наришкин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на руския парламент Сергей Наришкин е номиниран от президента Владимир Путин за ръководител на Службата за външно разузнаване.

Сергей Наришкин, които е в най-близкия кръг на президента Путин, е в списъка на лицата, които са обект на европейски санкции заради украинската криза. 62-годишният Наршикин от 2011 г. е председател на Държавната Дума, която е всъщност долната камара на руския парламент. Досега начело на външното разузнаване беше Михаил Фрадков, който заемаше поста от 2007 година. Той сега ще оглави административния съвет на руските държавни железници /РЖД/. 

С президента Путин Наришкин е работил още от съветските специални служби, а след разпадането на Съветския съюз преди 25 години Путин го кани в международния отдел на кметството на Санкт Петербург, където двамата работят заедно години наред. 

Според близките до Кремъл политически наблюдатели, изпращането на Наришкин да оглави Службата за външно разузнаване ще бъде опит Москва да използва дипломатическия му опит, който е натрупал докато ръководеше Думата и междупарламентарната дипломация, за да бъде намалено напрежението със Запада. От друга страна критиците на Кремъл обаче смятат, че това ще бъде поредното предизвикателство, което властите в Москва отправят към Запада, като изпращат за ръководител на руското външно разузнаване човек, който е в забранителния списък  на ЕС.

Според проправителствени източници, вече е ясно, че новата Дума по всяка вероятност ще бъде оглавена от Вячеслав Володин, който до неотдавна оглавяваше администрацията на президента Владимир Путин. За негов заместник се спряга Ирина Яровая, която стана известна през последните месеци с прокарания от нея рестриктивен закон за контрола над интернет източниците. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна