Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чаба Тод: Членството на Унгария в ЕС не може да бъде поставено под въпрос

| обновено на 24.09.16 в 11:19
Снимка: Анастасия Бакалска

Бежанската политика и европейските фондове не бива пряко да бъдат обвързвани, заяви за "Хоризонт" директорът на унгарския институт "Републикон" Чаба Тод.

В интервю за предаването "Събота 150“ той коментира и предстоящия референдум в страната му. Управляващата партия Фидес иска от избирателите да се произнесат на 2 октомври за или против механизма за преразпределение на бежанците, предлаган от Европейската комисия /ЕК/. Неотдавна люксембургският външен министър Жан Аселборн поиска временно изгонване на Унгария от Евросъюза заради политиката й по миграционните въпроси. Според Тот, няма как резултатите от допитването след седмица да поставят под въпрос членството на Унгария в Евросъюза:

Не, аз не мисля така. Мисля, че има натиск от страна на унгарската опозиция, която твърди, че правителството иска да извади Унгария от ЕС. Мисля, че на Унгария й трябват повече съюзници и то извън страните от "Вишеградската четворка". Сигурен съм обаче, че членството на Унгария в ЕС изобщо не може да бъде поставено под въпрос.

Марта Пардави от Унгарския хелзинкски комитет каза:

Унгарското правителство и нашият министър-председател Виктор Орбан непрекъснато повтаря, че Унгария не иска да приема мигранти, които да пристигат в страната ни или изобщо в ЕС. Тук не се говори за бежанци, за хора, които бягат от войната, от бомбите, а за хора, които създават опасност и проблеми, които Европа не бива да допуска. Ето защо антимиграционната политика се превърна във водещо послание на правителството.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Марта Младенова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна