Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Туск: Балканският път на бежанците трябва да бъде затворен завинаги

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на балканските държави, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос обсъждат бежанската криза на организирана от Австрия среща във Виена.

В началото на срещата Доналд Туск подчерта важността на това т.нар. Балкански път на бежанците да бъде затворен завинаги.  Той посочи, необходимостта от ефективен контрол по външните граници на Евросъюза, като отбеляза като важно предварително условие "близкото сътрудничество между страните от Западните Балкани и Турция".

Комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос от своя страна наблегна на европейската солидарност. По думите тя не е избор, а заедно с отговорността представлява фундаментална ценност и затова всички страни членки са задължени да  спазват тези принципи. В същото време Аврамопулос подчерта, че отчаяните хора, които пресичат границите, трябва да бъдат третирани с уважение и достойнство.

Домакинът на събитието - австрийският канцлер Кристиан Керн посочи, че е със сегашното темпо проблемите няма как да бъдат решени.

Ние трябва да засилим действията си особено, когато се отнася до по-голям контрол по външните граници на ЕС и помощта на място, каза той.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна