Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Танева: Ръст на произведените в България хранителните продукти на родния пазар

Снимка: БГНЕС

Има ръст на хранителните продукти родно производство на българския пазар, обяви министърът на земеделието и храните  Десислава Танева  в Сливен по време на изложението "Подкрепяме българското".  

Сред основните искания на производители и потребители към Министерството на земеделието и храните е разкриването на постоянни фермерски пазари, посочи още земеделският министър. 

Излизането директно пред потребителя на българския производител с повече и по-качествена продукция е доказателство, че на пазара делът на произведената в България продукция става все по-голям, обясни министър Танева:
С най-висок относителен дял са млякото и млечните продукти, като особено при пресните и киселите млека е близо 100%, тъй като е най-малък вносът. При сирената е по-различно - една част от сирената и от млечните продукти се изнасят, като във всеки отрасъл експортната ориентираност се увеличава. За пример мога да дам пчеларския сектор - там от 11 500 тона средно годишно произведен мед, 9 500 - 10 000 тона се изнасят. 

Ние за втора поредна година имаме ръст в зеленчукопроизводството и в трайните насаждения, и то постоянен. Огромното предизвикателство пред всички нас, както и пред производителите, е пазарът, а също и как производителите да се сдружат и да стигнат директно до потребителя,
 допълни земеделският министър.
30 фирми от Сливен и региона представят своето производство на изложението в Градската градина, което продължава до неделя.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени