Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обвини Русия във варварство заради Сирия

| обновено на 26.09.16 в 08:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на Русия и западните държави не постигнаха съгласие на снощното заседание на Съвета за сигурност, на което трябваше да бъдат взети решения за спиране на бомбардировките в Сирия. Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър обвини Русия във варварство заради въздушните удари над Алепо: 

Когато Русия отхвърля действителността, трябва да го заявим ясно – това, което Москва спонсорира и върши, не е борба с тероризма, а варварство.

Представителите на Великобритания и Франция обвиниха Москва, че подкрепя военната офанзива на своя съюзник - сирийския президент Башар Асад. Когато сирийският посланик беше повикан да говори, посланиците на трите западни държави напуснаха залата в знак на протест.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин отхвърли обвиненията и припомни, че Съединените щати още не са дали обяснения за гибелта на над сто цивилни в бомбардирания от тях град Манбидж: 

Сега можем да говорим за реанимиране на примирието само на колективна основа. Не ние трябва да доказваме нещо, а на нас трябва да докажат, че има искрено желание за отделяне на опозицията, която сътрудничи на САЩ, от джихадистите от групировката „Джебхат ан Нусра“. Тогава Нусра трябва да бъде разбита, а опозиционерите да станат част от политическия процес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна