Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Габрово честват 130-ата годишнина от рождението на Ран Босилек

В Габрово честването, посветено на 130-годишнината от рождението на Ран Босилек, започна от училището, което носи неговото име. Програмата продължава с инициативи, насочени към малките жители на града – родно място на детския писател и поет.

С тържествен час започна празничният ден в габровското училище, което носи името на детския писател, за да знаят първокласниците кой е Ран Босилек. По-големите от ученици им разказваха весели истории от "Патиланско царство" и рецитираха.

За представлението, подготвено за най-малките, репетираше четвъртокласничката Наталия Ковачева. Честването на 130-годишнината на детския писател продължава в центъра на града, където малки и големи са поканени да се полюлеят на вързани на дърветата люлки и да рецитират познати стихове от Ран Босилек.

В библиотеката ще бъде открита къщичка за книги. Деца ще направят жива верига и така ще пренесат томчета с любимите си произведения до градинката с паметника на писателя, където ще бъде открита нова бронзова фигура на четящо момче. По-късно е премиерното представление на кукления театър по приказка на Ран Босилек.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени