Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заемът за АЕЦ "Белене" отново влиза в дневния ред на депутатите

Обсъжда се тройно по-висока санкция за крадците на ток

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Енергийното министерство е започнало подготовката на документите, с които да поиска от Европейската комисия одобрение на държавната помощ за НЕК, заяви министър Теменужка Петкова:

Там налице е необходимост всичко да бъде много добре подготвено, много прецизно да бъдат изготвени всички документи, защото от това как ние ще подготвим тази документация, зависи и бързината, с която ЕК ще нотифицира този, изключително важен за нас, законопроект. Надявам се, в сряда - утре, българският парламент да приеме и на второ четене законопроекта, и да вървим напред.

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи още, че се обсъжда тройно увеличение на сумата, която плащат за киловатчас доказаните крадци на ток.

Тя обясни, че при тези престъпления Наказателният кодекс предвижда глоби и лишаване от свобода. Присъди има, но голяма част от тях не се изпълняват, затова се мисли и за повишаване на налаганите санкции, посочи Петкова:

Към момента съществува един такъв парадокс и една такава несправедливост - тези лица, които са недобросъвестни и крадат електрическа енергия, те плащат по цена, която е цена на технологични разходи, които са приблизително около 6 стотинки на киловатчас, а лоялните клиенти плащат около 13-15  стотинки на киловатчас. Сами разбирате, че това е недопустимо. Предложението, което беше направено е - тази цена да бъде приблизително около 20 стотинки на киловатчас, която трябва да заплащат тези недобросъвестни лица, каза енергийният министър Теменужка Петкова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна