Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП внася питане до финансовия министър относно заселването на бежанци в общините

Снимка: БТА

БСП внася въпрос към министъра на финансите Владислав Горанов относно проекти за заселване на бежанци в общините. Повод за това е изнесена в предаването"Неделя 150" информация от изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви:

Става въпрос за възлагане на нови ангажименти на общините при интерес на бежанци за трайно заселване на семеен принцип. Българският парламент не е приемал такива нормативни документи. Министерски съвет приемал ли е такова решение или му е наложено отвън? Кой европроект, коя европрограма и кои пари господин Борисов е приел да бъдат използвани за това да се настаняват бежанци от семеен тип у нас? Общините ще трябва да уредят и поемат, чуйте: битовото устройване на заселващите се, подходящи жилища, детски градини, училища за децата, записване при личен лекар, регистриране в структурите на Агенция по заетостта и Агенция за социално подпомагане. Цитирам Гинка Чавдарова – председател на Сдружението на общините.

По думите на Нинова, има опасност от привличане на нови мигранти.

Според социалистите, в обезлюдените райони държавата трябва да помогне за настаняването на млади семейства, а не на мигранти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна