Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Колумбия и лидерът на ФАРК подписаха мирното споразумение с писалка от куршум

Колумбия-мирно споразумение
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С подписването на мирно споразумение между властите в Колумбия и бунтовническата групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) беше сложен край на продължилата повече от 50 години гражданска война и кръвопролития в страната. По време на церемонията в Картахена всички присъстващи над 2500 души бяха облечени в бяло - цветът символ на мира.  Президентът на Колумбия  - Хуан Мануел Сантос  и лидерът на ФАРК -  Родриго Лондоньо, познат като Тимошенко, подписаха историческия документ с писалка, направена от куршум. Ето какво каза след това президентът Сантос:

Това, което подписахме днес не е просто споразумение между правителство и партизанско движение, за да се сложи край на конфликта. това, което пидписахме днес е декларация,подписана от всички колумбийци, за да покаже на света, че сме уморени от войната и не приемаме повече насилието като средство за защита на идеите. Затова казваме ясно и кратко: не на войната

 Тимошенко от своя страна помоли за прошка за всичката болка, която ФАРК е причинила на потърпевшите от конфликта:

От името на ФАРК моля за прошка за болката, която сме причинили на всички пострадали конфликта и за страданията, които причинихме повреме на войната.

Гражданите на Колумбия ще гласуват в неделя на референдум за одобряване на споразумението. Европейския съюз премахна ФАРК от списъка с терористичните организации, а Съединените щати предоставиха 390 милиона долара в подкрепа на мирния процес в Колумбия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна