Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо - не се лакоми!

Снимка: БГНЕС
Общинските съветници из цялата страна бяха принудени да се заемат с мисловна дейност. Решение на парламента от април ги задължи да определят годишен местен данък за такситата, който да важи от следващата година и който да бъде в размер между 300 и 1000 лева. Така че дойде време те да седнат и да изсмучат от пръстите си някакво решение.

Вчера например бургаските общинари определиха такса от 660 лева и всички останаха недоволни. Но тяхното гайле е нищо в сравнение с мъката на варненци. Те пък решили да прибират по 850 лева за такси и съвсем скоро установили, че има отлив от тази дейност в града. Шофьорите започнали масово да се регистрират в Аксаково и в другите малки градчета наоколо, където данъкът е само 300 лева. И отсега в областния център се чудят колко ли пари ще влязат в бюджета вместо очаквания около милион и половина.
На някого всичко това може да му се види смешно или дори глупаво, но у нас то се брои за държавническо мислене. Онези, дето решават съдбините ни, все не смогват да проумеят простата сметка, която си прави всеки квартален бакалин или зарзаватчия - че е по-добре да вземеш от двайсет души по два лева, отколкото от нито един човек двайсет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна