Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новопостъпилите или преместените в съдебната система трябва да декларират членството си в тайни организации

Снимка: БГНЕС
Само тези, които влизат сега в съдебната система или които са премествани на нова длъжност, би трябвало да подават декларация за членство в различни организации според Закона за съдебната власт, заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Юлиана Колева от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет:
 

Този текст влезе между двете гласувания и според скромното мнение на доста много юристи е в противоречие със Закона за нормативните актове, защото това е нова тема, която не е включена при първото гласуване.

Текстът създава за нас проблеми, защото, на първо място, липсва еднозначен отговор на въпроса дали всички магистрати, които са заварени на длъжностите си от този текст, трябва да подават такава декларация за членство в организациите, описани в член 195а – те са тайни, неформални организации, общества, юридически лица с нестопанска цел, граждански дружества или обединения и всякакви дейности, свързани с тях. Всякаква такава дейност трябва да бъде декларирана, което отваря изключително широко място за тези декларации.

Ние решихме, че доколкото текстът съдържа един срок – в едномесечен срок от встъпване в длъжност магистратът трябва да декларира описаните обстоятелства, това определя и кръга на задължените лица. Т.е. лица, които встъпват в съдебната система, и не само, а и тези, които подписват нов акт за встъпване в длъжност – при преместване, повишение.

Според Юлиана Колева в момента няма кой да извършва проверки за почтеността на магистратите:

То не се и следи. Комисиите, етичните, както нашите двете във Висшия съдебен съвет, така и местните, не извършват проверки, и Инспекторатът обективно не извършва проверки, защото няма структура, така че съжалявам, но е така.

Интервюто на Силвия Великова с Юлиана Колева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени