Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акварели от Горни Лом представя в Лондон художникът Георги Терзиев

Снимка: Личен архив на Георги Терзиев
Художникът Георги Терзиев, чиито корени по майчина линия го свързват с видинското село Горни Лом, предстои да открие своя самостоятелна изложба в Българския културен институт в Лондон. А акварелите, които ще изложи пред британските ценители на изкуството, са основно пейзажи от живописното балканско селце, в което творецът от Пловдив прекарва летните месеци.

"Аз съм художник- акварелист и иконописец. Последното ме научи на много труд, дисциплина и перфекционизъм, а чрез акварела най-добре изразявам своята дълбока душевност. И тъй като имам корени от Горни Лом, тоест дядо ми по майчина линия е от това селце - някога, като учител, отивайки в Битоля да преподава на тогавашното население, среща баба ми - коренячка пловдивчанка, и хоп - в Пловдив. Та, именно Горни Лом е мястото, където ходя всяко лято и аз шеговито се изразявам пред близки и приятели, че там, в моята резиденция, си отмарям най-добре на чист въздух, природа и страшно много творчество. Така че, Горни Лом ми е много на душа. Почти няма ден, в който да не си спомням за този прекрасен край. Не напразно над 50 акварела, които ще бъдат изложени в галерия "София", в Българския културен институт, са именно от Горни Лом, селцето на дядо ми."

Поканата от Българския културен институт в Лондон идва още преди 2 години. Реализира се днес, 29 септември, с откриването на изложбата, която е 25-а поред за Георги Терзиев. Творецът обещава да покаже в социалната мрежа клипове от събитието, за да могат повече хора да се докоснат до неговото изкуство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна