Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните лидери се прощават с Шимон Перес

| обновено на 30.09.16 в 10:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При засилени мерки за сигурност в Ерусалим започна погребението на бившия израелски президент Шимон Перес. Сред множеството чуждестранни представители е и палестинският лидер Махмуд Абас, който пренебрегна предупреждението на групировката "Хамас" да не отдава почит на израелския държавник. Според американският президент Барак Обама присъствието му напомня за "недовършената работа" по мира, която е сред заветите на Шимон Перес.
В този разкъсван от войни район, където арабските младежи от малки се учат да мразят Израел, той разбираше колко трудно ще се постигне мир. Опитът му подсказваше също, че истинската сигурност идва, когато се помириш със съседите си. 
Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече покойния Шимон Перес "велик световен човек". 
Животът на Шимон имаше цел. Той достигна невероятни висини. Беше велик човек на Израел и велик жител на света. Израел скърби за него, светът скърби, но намираме утеха в заветите му.
Бившият американски президент Бил Клинтън заяви, че бъдещето, което Шимон Перес си е представял, вече е факт в Израел. 
Израел видя как той израсна от млад гений до мъдър пионер на човечността ни. Беше човек, който иска най-доброто за децата ни, не само израелските деца, но и тези на съседите му и на целия свят.
На церемонията присъства и българският президент Росен Плевнелиев. Сред другите лидери в Ерусалим, са президентите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Йоахим Гаук, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини и още много бивши и настоящи държавни лидери.
Осем хиляди полицаи са мобилизирани за охраната на церемонията. Министърът на вътрешната сигурност на Израел е наредил да се наблюдават социалните мрежи, за да се открият евентуални заплахи за атаки срещу някои от чуждестранните лидери.
Бившият президент на Израел и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес почина на 93-годишна възраст в сряда. Перес бе един от последните представители на поколението политици – основатели на Държавата Израел.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна