Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сондата "Розета" се сблъска с кометата, около която обикаляше

| обновено на 30.09.16 в 15:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Космическата сонда "Розета", която обикаля от две години кометата 67 Пи, по-известна като Чурюмов-Герасименко, се е сблъскала с въпросната кометата. Това предадоха от космическия център на Европейската космическа агенция в Дармщат (Германия), които са изгубили връзка с космическия апарат.

Час преди да се разбие обаче, сондата е успяла да изпрати множество снимки с висока резолюция, с помощта на които учените ще се опитат да извлекат данни за образуването на кометите. Сблъсъкът е планиран от учените, тъй като полезният живот на сателита е изчерпан. 
"Розета" достига кометата през август 2014-а след десетгодишно пътуване от Земята. През 25 месеца на работа сондата е направила над 100 хиляди снимки и е отчела много данни, които са изключително достижение в разбиране поведението, структурата и химията на кометата, отбелязва геологът Рами ел Мари.  
Не смятахме, че кометите са геологически активни, а видяхме, че това е така. Като погледнете снимките, се вижда колко са се променили разбиранията ни.
Кометите се смятат за най-девствените останки от формирането на Слънчевата система, така че всички данни, свалени от "Розета", ще дадат на учените забележителна информация за състоянието ѝ преди половин милиард години. 
Това е краят на една от най-смелите космически мисии, коментира доктор Мат Тейлър от Европейската космическа агенция. 
Вълнението от постиженията на тази мисия е налице и имаме огромен набор от данни. Но това е само върхът на айсберга, предстоят ни десетилетия работа. Така че мисията приключва сега, но науката продължава.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна