Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Няма възражения от Русия и други държави за кандидатурата на Кристалина Георгиева

| обновено на 30.09.16 в 13:05
Снимка: БГНЕС
Писмо от премиера Бойко Борисов до председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност на ООН, с което се номинира Кристалина Георгиева като кандидат на страната ни за генерален секретар на организацията, е разпространено сред страните членки. Това потвърди Министерството на външните работи.

По-рано три държави членки на Съвета за сигурност на ООН - Русия, Венецуела и Малайзия - са поискали разяснения по писмото, в което Георгиева е определена като "единствения кандидат" на България. Според дипломатически източници, цитирани от Франс прес, така Москва може да е искала да покаже своето неодобрение за номинирането на Кристалина Георгиева вместо Ирина Бокова, която обяви, че, въпреки всичко, остава в надпреварата в лично качество.
   
Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че няма възражения от Русия и други държави по повод кандидатурата на Кристалина Георгиева за ООН. Според първия ни дипломат страните са поискали уточнение:

Това е техническо доуточняване, което е било изпратено моментално и на базата на това доуточнение  Съветът за сигурност е взел решение да разпространи българското писмо  и да допусне г-жа Кристалина Георгиева като официална българска номинация за поста генерален секретар на ООН. Какво означава единствен кандидат?! Означава - единствен кандидат. Означава, че българското правителство е отменило своето решение за номинация на Ирина Бокова и оттук нататък единственият кандидат, който е подкрепян от България, е г-жа Кристалина Георгиева.

Георгиева ще бъде изслушана в понеделник, 3 октомври, пред Общото събрание на ООН. А два дни по-късно - в сряда, ще се проведе шестото поред предварително гласуване в Съвета за сигурност.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна