Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Куба се готвят за последиците от ургана Матю

Куба предупреждава гражданите си за заплаха от урагана Матю, който се е запътил към острова и южния му съсед Ямайка.

Матю се надигна в петък и се превърна в първия голям ураган на Карибите за четири години, като се движи към островите с ветрове достигащи 260 километра в час, което е достатъчно силно, за да събори къщи, твърдят метеоролози.

Най-силният ураган в Атлантическия океан от 2007 г. насам се предвижда да се появи под формата на голяма буря в понеделник в южното крайбрежие на Ямайка, като след това ще се предвижи на север към Куба.

Въпреки че времето в Хавана сега е приятно, държавната телевизия предупреди зрителите, че източните части на страната са под "опасност" от мощна буря.

Истина е, че има заплаха за източната част на страната ни. Може да е тук или там, но трябва да сме наблюдателни, каза синоптикът Хосе Рубиера.

Правителствен бюлетин съветва гражданите да бъдат информирани и да следват инструкциите на правителството.
 
Вземайки под внимание силата му и вероятната му траектория, се реши да се въведе Информативна фаза за провинциите от град Камагуей до Гуантанамо от 5 ч. следобед днес. Областите в централната част на страната трябва да бъдат нащрек и да следят информацията от института по метеорология, каза по националната телевизия водещият Рафаел Серано.

Ураганът Матю е на около 700 километра югоизточно от Ямайка. Американският национален център за наблюдение на ураганите го определи като "категория 4" по скалата на Сафир-Симпсън.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна