Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колумбийците решават дали да подкрепят историческото споразумение за мир с ФАРК

Колумбия-мирно споразумение
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колумбийците са призовани да гласуват днес за или против историческото споразумение за прекратяване на 52-годишната гражданска война. Споразумението, подписано преди седмица от президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос и лидера на бунтовническата групировка ФАРК Родриго Лондоно, предвижда разоръжаване и превръщане на ФАРК в политическа партия. 
Седмица преди референдума дали да се приеме примирието, командири на бунтовническата групировка ФАРК поискаха прошка от жертвите. Водачите на ФАРК Иван Маркез и Пастор Алпе посетиха северозападния град Апартадо, където през 1994 г. техни бойци са избили 35 души.
Поднасям своите извинения за всичката болка, която сме причинили през войната. Всички правим грешки през живота си, някои с по-пагубни последствия от други. Не губим нищо, като признаем това, заяви Маркез в обръщението си към пострадалите на церемония в едно от училищата в града.
 Според главния преговарящ на колумбийското правителство Умберто де ла Кайе обещанието на марксистките бунтовници да изплатят компенсации на семействата на жертвите е знак, че ще изпълнят ангажиментите си.
ФАРК обяви, че ще представи инвентар на всичките си парични и непарични ресурси, които притежава и предложи да изплани обезщетения за жертвите. Това е важно обещание и добра новина за Колумбия, и най-вече добра новина за семействата на жертвите.
Войната взе над четвърт милион жертви и прокуди милиони други от домовете им, но голяма част от колумбийците са настроени срещу компромиса. Според допитванията противници на мирното споразумение са около 35 на сто от избирателите, въпреки публичните извинения и обещания на ФАРК да изплати компенсации на близките на жертвите. Все пак очакванията са, че привържениците на мира ще надделеят днес с разлика от поне 20 процентни пункта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна