Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов формат за европейските първенства по художествена гимнастика от 2017 година

4
Нов формат за европейските първенства по художествена гимнастика от 2017 година
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнителното бюро на европейският съюз по гимнастика одобри нов формат за провеждане на европейските шампионати по художествена гимнастика от 2017 година. Инициатор на промените е президентът на техническия комитет на UEG Хайди Брюнедер.

Форматът на първенствата ще е различен и ще зависи дали годината на провеждането им е  четна или нечетна. Промяната ще засегна предимно отборното класиране.

До 2016 година подреждането  в отборната надпревара ставаше само на база  резултатите на индивидуалните гимнастички. От догодина обаче, то ще се определя и от класирането при ансамблите. Така ръководството на европейската федерация се надява да направи състезанията още по-интригуващи и непредсказуеми.

Според новите правила, когато първенството на Европа е в четна година за отборното класиране ще се вземат резултатите на индивидуалните гимнастички при жените и тези на ансамблите при  девойки. В първия и втория ден на квалификациите, надпреварата ще включва по два уреда при жените и по едно съчетание при ансамблите (девойки). След приключване на пресявките ще бъде опеределен отборния победител, както и финалистите при жените и при ансамблите (девойки). Освен това най-добрите 24 индивидуални гимнастички в многобоя ще получат правото да участват в следващото европейско първенство.

Когато шампионатът се провежда в нечетна година  ще участват девойки – индивидуални и ансамбли (жени), като принципа на класиране остава същия като при четната година.

Новите правила влизат в сила от европейското първенство през 2017 година, което ще се проведе от 19 до 21 май в Будапеща (Унгария).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна