Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП одобри предсрочната ратификация на Парижкото споразумение за климата

| обновено на 04.10.16 в 15:02
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент одобри предсрочната ратификация на Парижкото климатично споразумение от ЕС. Вотът ще позволи на първите 7 държави-членки, вече одобрили глобалния договор, да не чакат останалите 21, а веднага да внесат документите си в секретариата на Обединените нации в Ню Йорк. Гласуването в пленарната зала в Страсбург беше приветствано лично от генералния секретар на ООН Бан-Ки Мун:
Окуражавам ви да надградите гордия ви завет и бързо да ратифицирате Парижкото споразумение. Това ще позволи на ЕС и неговите членки бързо да внесат ратификационните си инструменти. Китай и САЩ - 2-та световни източника на емисии, вече дадоха политическата си подкрепа. Това означава, че още днес прекосихме първата бариера за влизане в сила на споразумението с общо 62 държави.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц коментира резултата от 610 гласували за и само 38 против и 31 въздържали се:

Това е огромно постижение. ЕС отново се показа като силен лидер. 8 годи отне ратификацията на протокола от Киото. Ние постигнахме същото 9 месеца след подписването на споразумението в Париж. Показахме, че заедно можем да решаваме проблеми. Днес е един добър ден.

Предстои ни да се погрижим за една от големите каузи на човечеството, заяви в ЕП в Страсбург председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Преди година в тази зала казах, че ЕС няма да подпише просто какво да е споразумение, а само такова, което е амбициозно, мащабно и юридически обвързващо. Днес това е свършен факт. Имаме шанса да сме свидетели на събитие, което историята ще запомни.

Българските евродепутати също подкрепиха ускорената процедура за ратификация от ЕС на климатичното споразумение още преди НС да се е произнесло. За момента БНР има потвърждение от резултатите от вота, че „за“ са гласували Андрей Ковачев и Владимир Уручев от ГЕРБ, Ангел Джамбазки от ВМРО, Сергей Станишев и Момчил Неков от БСП, Искла Михайлова от ДПС и Светослав Малинов от РБ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна