Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТПП: Корупцията сред публичните институции е най-сериозният проблем пред бизнеса и инвестициите

Снимка: БГНЕС

Корупцията сред публичните институции е най-сериозният проблем пред бизнеса и инвестициите у нас. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, проведено по електронен път, в края на септември. 46% от анкетираните фирми признават за оказван корупционен натиск върху тях.

Близо 80 процента от анкетираните твърдят, че корупцията им пречи, а за всяка пета фирма корупционните практики сне са проблем. Според 96 процента от фирмите най-много корупция има у нас в държавната и в общинската администрация. И само 4 на сто посочват, че най-голяма е корупцията в неправителствения сектор.

Обществените поръчки, съдебната система са двете области, при които преобладаващата част от членовете на палатата твърдят, че нивото на корупцията е най-високо.

Политическите назначения в администрацията и непълнотата на законодателството са двата основни фактора, които провокират развитието на корупционните практики, според анкетираните. Като възможности за ограничаване на корупцията, бизнесът посочва въвеждането на електронно правителство, реформата в съдебната система и по добър контрол върху институциите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна