Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Покачва се цената на дървата за огрев

Снимка: БГНЕС

Продължава да се покачва цената на дървата за огрев, като на някои места стигна до 80 лева за кубик. В много от случаите тя е спекулативна, тъй като дефицит няма. Това  каза директорът  на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов. Една от предпоставките за ценовия скок е и фактът, че пазарът на дърва за огрев се активизира най-много през октомври. Цените, на които горските стопанства предлагат широколистната и иглолистна дървесина не са променени от миналата година. Максималната цена за буковите дърва е 41 лева, а за иглолистните -25 лева от горски склад. Планираният добив е с 60 хиляди кубика повече.

Миналата година за населението бяха осигурени и закупени 140 хиляди кубика. Нашият разчет за тази година е над 210 хиляди кубика.

Частните фирми, които са на пазара, начисляват услугата „натоварване и разтоварване“ и транспортни разходи. Тук е  моментът на спекулация, заяви Дамянов.

Транспортиране на дървесина е дейност, която предприятието, за съжаление, няма възможност да извършва. Това се извършва основно от частни превозвачи, на доста места необосновано се завишават цените.

Не се наблюдава рязко увеличение на бракониерството, допълни той и  като причина изтъкна засилените проверки, включително и по домовете на хората, в които се включват и органите на МВР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна