Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставянето на устройства за аварийна връзка в асансьорите е неизбежно

Няма да се правят нарочни проверки за наличието им

Нели Карипова - главен директор на Дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" разясни пред Радио София новите изисквания към асансьорите, които трябва да бъдат изпълнени до края на тази година - аварийно осветление и телефони за свързване със сервиз.

80 процента от асансьорите в обществените сгради вече отговарят на новите изисквания за сигурност, докато на другия полюс са тези в етажната собственост - около 80 процента не са монтирани, подчерта Карипова и добави:

Още от октомври месец 2014 година са в сила изискванията за публикуването на тези разговорни устройства и не знам защо трябваше да се чака до последния момент за монтажа им и тогава вече да говорим, че няма време, че е много скъпо, че е проблем, при положение, че когато са приети тези изисквания, са взети под внимание както цената, така и срокът. Така че няма как да бъде подминато слагането на тези устройства за алармено-аварийна връзка.

Карипова уточни, че в самата SIM карта на устройството са запаметени три номера на поддържащата фирма. Въпрос на избор на етажната собственост е дали ще бъде използвана предплатена карта или такава с месечен абонамент. Сред задължителните изисквания за сигурност е също в асансьорните кабини и шахти задължително да бъде монтирано аварийно осветление.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна