Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньорите от рудник „Бабино“ не са удовлетворени от преговорите. Продължават да протестират

Снимка: БГНЕС

Миньорите от рудник „Бабино“ не са удовлетворени от преговорите със собственика на Мини „Бобов дол“ и ръководството на дружеството и остават под земята.  Колегите им от втора смяна и тези, които се очаква да пристигнат на работа около 22.30 часа, няма да бъдат допуснати до галериите.

Заради престоя им вече над 12 часа под земята, което създава опасност за здравето и живота им, лекарски екипи от минната спасителна служба също слязоха в рудника. На миньорите е осигурена храна, закупена от техните колеги.

В официално становище управителят на мината уверява, че възнагражденията ще бъдат изплащани редовно, а ваучерите за храна според договорения график, както и че ще се направи всичко възможно за запазване на трайните работни места. В момента в мината, която е собственост на Христо Ковачки, работят 1700 души, като в рудник "Бабино" са 700. Според решение на собственика от миналата седмица, въгледобивът в рудника се преустановява, а до окончателното му закриване ще бъдат съкратени 650 миньори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна