Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден спад на китайския износ през септември поднови опасенията около втората по сила икономика в света

Китайският износ регистрира през септември доста дълбок спад от 10%, докато вносът се сви изненадващо, след като през август нарасна за пръв път от 22 месеца насам, показват данни на Генералната митническа администрация, поставящи под сериозен въпрос сигналите в последно време за стабилизация на втората по сила икономика в света.

Експортът на Китай, деноминиран в щатски долари, се сви през септември с цели 10% на годишна база след спад с 2,8% през август и очаквания за доста по-скромно понижение с 3,3 на сто. Това представлява влошаване на китайския износ за четиринадесети от последните петнадесет месеца и е ново доказателство, че икономиката на страната продължава да страда в значителна степен от глобалното икономическо забавяне и несигурност.

В същото време вносът се понижи с 1,9% на годишна база при прогноза за повишение с 0,6%, след като през август нарасна с 1,5%, повишавайки се за пръв път от 22 месеца насам. Подновеното влошаване на вноса не е позитивен сигнал за водената от властите в Пекин политика, целяща икономически растеж, базиран на вътрешното търсене и потребление.

Рязкото понижение на износа доведе до свиване на търговския излишък на Китай през септември до 6-месечно дъно от 41,99 млрд. долара спрямо излишък за 52,05 млрд. долара през август и средни прогнози за позитивен търговски баланс в размер на около 53,0 млрд. долара.

Днешните слаби търговски данни могат да подновят както опасенията за състоянието на китайската икономика през третото тримесечие след нейното доста неубедително представяне през първото полугодие, така и тревогите, свързани с поведението на световната икономика.

Азиатските пазари на акции реагираха негативно на китайските данни, като японският фондов индекс Nikkei се понижи с 0,39%, южнокорейският Kospi - с 0,9% и австралийският ASX200 - с 0,71%. Европейските борси също отварят под натиск от продажби. В началото на днешната търговия общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,95%, немският DAX пада с 1,3%, френският CAC40 - с 1,34% и британският FTSE100 - с 0,78%.

Подновените опасения за състоянието на китайската икономика водят до известно понижение и на щатския долар предимно спрямо японската йена и швейцарския франк с оглед техния статут на "валути-убежище". Инвеститори и анализатори предполагат, че слабите търговски данни на Китай ще бъдат взети под внимание от американските централни банкери на оформящото се като ключово заседание през декември. Оповестената снощи стенограма от септемврийското заседание сякаш затвърди очакванията за предстоящо повишение на федералната фондова лихва на последното за годината заседание, но подновеното безпокойство около втората по сила икономика в света може да постави под съмнение тези очаквания.

Доларът се понижава към 103,60 йени и към 0,9873 швейцарски франка, след като в началото на днешната търговия поскъпна за кратко към 11-седмични върхове съответно от 104,63 йени и от 0,9909 франка.

Еврото и британската лира също се намират под натиск от продажби спрямо японската и швейцарската валути, като остават на губещи позиции и спрямо "зелените пари". Единната европейска валута се търгува недалеч от сутрешно 11-седмично дъно около 1,1000 щатски долара, докато паундът опитва предпазлива стабилизация към 1,2170 долара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна