Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

228 асансьора са спрени в столицата от началото на годината

Снимка: БГНЕС

228 асансьора са спрени от началото на годината в София, след като инспекторите на Агенцията за технически надзор са извършили проверки на 6400 съоръжения. Издадени са 3 198 предписания, като за тази година има един инцидент. Намаляването на инцидентите се дължи на засиления контрол и на нoвите изисквания, за подобряване на безопасността на асансьорите, отбелязват от Агенцията.

На 30 юни 2016 г. срокът за монтиране на аварийно осветление в кабината и в шахтата на асансьора, както и за монтиране на устройство за аварийно спиране. От началото на следващата година асансьорите трябва да разполагат и с телефон за връзка с аварийните екипи, обслужващи съоръжението, с автоматично повикване към три предварително зададени номера на поддържащата фирма. Устройствата трябва да гарантират постоянно двустранен обхват.

При годишните технически прегледи ДАМТН ще следи за изпълнението на всички изисквания по наредбата. Ако по време на прегледите на съоръжението, които се извършват от надзорните фирми, бъде установено, че няма монтирани разговорни устройства, би следвало асансьорът да бъде спрян от експлоатация. Проверките ще бъдат поетапни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна