Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалният парламент на белгийската област Валония ще се произнесе относно подкрепата на страната за СЕТА

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регионалният парламент на белгийската област Валония ще се произнесе днес относно подкрепата на Белгия за търговското споразумение между Канада и ЕС. Вотът на франкофоните в страната е решаващ дали федералното правителство ще получи мандат да подпише споразумението идната седмица.

Белгия е една от държавите, чиито правителства още не дават "зелена светлина" на ЕС да подпише с премиера на Канада Джъстин Трюдо Всеобхватното споразумение за икономика и търговия – СЕТА, на среща на върха на 27 октомври.

Причината е, че според белгийската конституция е нужно одобрението на всичките 5 регионални правителства за подписването на международни търговски сделки от централната федерална власт.

Мнозинството от социалисти, християндемократи и зелени в парламента на франкофонската част – Валония, се закани да гласува против СЕТА, а като мотив бе посочено, че договорът застрашава социалните стандарти за сметка на частния бизнес.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел обеща да работи до последния момент с лидерите на Валония за постигане на компромис и призова:

Нека всеки в следващите часове поеме своята отговорност – и управляващи, и опозиция. Дължим го на нашите съграждани в името на стабилността на страната.

На 18 октомври министрите на икономиката от ЕС се събират извънредно в Люксембург за окончателно одобрение на СЕТА. Дори ако белгийското правителство не го подкрепи, подписването му пак може да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство от страните-членки на ЕС. Валония обаче може да попречи на ратификацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна