Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Лъчезар Аврамов: Раковите клетки се хранят с глюкоза и затова на онкоболните се препоръчва нисковъглехидратна диета

Снимка: БНТ


Раковите клетки се хранят с глюкоза и затова избягването на храни с такова съдържание се препоръчва на пациенти със злокачествени заболявания, обясни пред микрофона на БНР проф. Лъчезар Аврамов,  който е ръководител на лаборатория “Биофотоника” към БАН. Той участва в Конгрес на Европейската академия по инсулинова терапия  за здравословното хранене на онкоболни, провеждан в София.

В книга  за храненето на онкологично болните са описани над 30 рецепти за пациенти с такива заболявания, посочи още проф. Аврамов, допълвайки че основното в диетата е, че е бедна на глюкоза, но с достатъчно количество на протеини и зеленчуци:

Ракът има способността да се храни сам. Храненето му е свързано с един процес, наречен анаеробна глюколиза  -  това означава, че туморната клетка използва кръвната захар - глюкозата в кръвта, за храна.

20 лекари от цял свят със специалност вътрешни  болести, от които двама български медици, са получили Сертификат за използване на персонализирана терапия, при която туморните клетки се атакуват с инсулинови препарати, съобщи още проф.Аврамов, като добави:

Комбинираното използване на химиопрепарати заедно с хормона инсулин засилва многократно въздействието на медикаментите върху туморните клетки като предпазва здравите клетки.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна