Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за прекратяване на бомбардировките над сирийския град Алепо приключиха без резултат

| обновено на 16.10.16 в 11:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите за прекратяване на бомбардировките над сирийския град Алепо приключиха без резултат снощи в Лозана. Външните министри на Съединените щати, Русия и седем съседни на Сирия държави разговаряха четири часа в луксозен хотел в швейцарския град. След края на преговорите държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският му колега Сергей Лавров обявиха, че са били разменени „интересни идеи“, които обаче е твърде рано да бъдат разкривани пред публиката.

Според руското външно министерство всички участници в преговорите са се съгласили, че сирийците сами трябва да решават своето бъдеще чрез диалог, а страната трябва да остане цяла и светска. В изявлението се казва още, че за да успее руско-американското споразумение за прекратяване на огъня, сирийската умерена опозиция трябва да се разграничи от групировката, по-рано известна като Фронта ан-Нусра, и другите "терористични групи", свързани с нея. "В същото време, трябва да бъде ясно, че операциите срещу терористите от Ислямска държава и Фронта ан-Нусра ще продължат", подчертава руското външно министерство

По данни на Сирийската обсерватория на човешките права боевете в Алепо през последните три седмици са стрували живота на стотици местни жители, включително 70 деца.

Дипломатическите преговори ще продължат днес в Лондон със съвещание между Кери и европейски представители.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна