Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квадратчето "Не подкрепям никого" беше тотална глупост

Снимка: БГНЕС

Сложни управленски решения предстоят очевидно през следващите дни.

Показателен ще бъде най-вече утрешния ден, когато ГЕРБ внася в парламента поправките в Изборния кодекс. Да отпадне ограничението за броя секции зад граница, а квадратчето „не подкрепям никого“ да се брои за действителен глас.  Тези промени в Изборния кодекс предлагат от ГЕРБ. До колко уместни са те в дванайсет без пет – мнение на професор Михаил Константинов.

Изненадан съм от предложените промени. Защото обикновено промяна в изборното законодателство не се прави през последната година, много рядко през последните шест месеца преди вота, а пък три седмици преди вота - не съм чул някъде да се правят. Българите успешно се борим с проблемите, които сами си създаваме. В случая  - това квадратче "не подкрепям никого" беше една тотална глупост, която беше създадена през месец май. И на която сега берем проблемите, коментира професор Михаил Константинов.

Това квадратче няма да се отрази по никакъв начин на предстоящите президентски избори. Защото няма как първия кандидат да вземе повече гласове от всички останали кандидати, обясни професор Константинов. Той обаче е категоричен, че квадратчето "Не подкрепям никой" ще има убийствен ефект върху малките партии и независимите кандидати при изборите за национален и европейски парламент, а също и на местните избори. Предупреждавам малките партии - ще им срежат главата до кръста, категоричен е Михаил Константинов.

Всичко зависи колко хора ще изберат тази форма на гласуване. Ще дам един конкретен пример -  ако партия АБВ е влязла с около 120 – 130 хиляди гласа в парламента, сега ще й трябват 160 – 180 хиляди гласа. Защото забележете - процентите остават същите, но броя на гласовете се променя, обясни професор Константинов. 

Що се касае до секциите в чужбина въпросът е спорен. Би трябвало наистина да има по-големи възможности, единственият проблем тук е гласуването в република Турция. При положение, че там се пратят двама представители на държавата и не се допуска агитация от чужденци, не виждам  никакви проблеми там да се разкриват колкото си искат  секции. Доколкото знам там заявките са за 38 секции, т. е. и да се махне ограничението, там увеличението ще бъде незначително - с три секции. Докато във Великобритания знам, че има заявки за над 50 секции. Но тъй като вотът от чужбина  никога не е определял нищо, забележете по отношение на президентските избори, смятам, че тук е много шум за нищо, категоричен е Михаил Константинов.

Цялото интервю с професор Михаил Константинов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна