Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моринари Ватанабе: Много обичам българската художествена гимнастика

Новият президент на FIG Моринари Ватанабе и старият Бруно Гранди
Снимка: www.fig-gymnastics.com

Страната ни запази позициите си в световната гимнастика. Трима българи - Мария Гигова, Стоян Димитров и Николина Христова отново намериха място  в ръководните органи на Международната федерация по гимнастика по време на конгреса на централата, който се провежда  в японската столица Токио. За съжаление легендарният ни гимнастик Йордан Йовчев не успя да намери място в един от най-важните органи за управление на централата - Изпълкома.

След 20 години управление на италианецът Бруно Гранди от днес световната гимнастика има нов ръководител. Това е Моринари Ватанабе. Японецът беше избран на поста със 100 гласа, а неговият опонент - французинът Джордж Гелзек, който е президент на Европейския гимнастически съюз, събра едва 19.

Избирането на Ватанабе е много полезно за българската гимнастика, тъй като той е тясно свързан с нашата страна. Нещо повече. Бившият световен шампион по спортна гимнастика говори български, тъй като преди години е специализирал у нас художествена гимнастика в тогавашният ВИФ „Георги Димитров“ при легендата Нешка Робева.

Моринари Ватанабе беше на посещение в България през май като гост на световната купа по художествена гимнастика.

По време на световната купа Моринари Ватанабе обеща, че ще дойде пак у нас по време на Световното първенство по художествена гимнастика, на което сме домакини през 2018 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна